top of page

"IWAGO 7" - Međunarodna radionica umjetničke grafike u Osijeku

Umjetnici i studenti iz četiri različite države iskazali su svoja umijeća na, možemo reći tradicionalnoj, "Sedmoj međunarodnoj radionici umjetničke grafike". Tijekom desetak dana nastajali su radovi u tehnikama dubokoga tiska, a sama manifestacija završila je izložbom u prostorima Odsjeka za likovnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. 

Izložbu će biti moguće vidjeti i u Galeriji Kazamat, a ovakav susret će vjerujemo svim sudionicima biti izvrstan vjetar u leđa za daljnji rad i ostvaranje novih suradnji.

Gjajic_Maja_IWAGO_15_2018.jpg

Ovogodišnji sudionici radionice "IWAGO 7"

 

Zadnjih desetak godina Osijek se profilirao kao značajna umjetnička sredina u kojoj posebno mjesto zauzima umjetnička grafička produkcija. Danas se s respektom govori o „osječkoj grafičkoj sceni“ kao i „osječkoj grafičkoj školi“, kako ju identificira akademik Tonko Maroević, a koja je usko vezana za djelovanje Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

 

U tom se kontekstu posebno mjesto daje djelovanju Međunarodne radionice umjetničke grafike, koja je jedinstvena manifestacija te vrste na području Republike Hrvatske. Njeno osnivanje i rad iznimno su važni za kontinuirani razvoj i promoviranje umjetničke grafike u gradu Osijeku i cijeloj Hrvatskoj, a njen je značaj prepoznat i u inozemstvu.

 

Međunarodna radionica umjetničke grafike održava se u atelijerima Odsjeka za likovnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Posvećena je tehnikama dubokog tiska, a odvija se uz vodstvo akademskog slikara-grafičara izv. prof. art. Stanislava Marijanovića. Sama manifestacija traje od 5. do 15. srpnja svake godine. Na njoj sudjeluju vrsni umjetnici-grafičari iz Hrvatske, te pozvani autori iz inozemstva.

Do sada je na njoj je sudjelovalo 57 umjetnika iz 14 zemalja. Uobičajeno je da na svakom sazivu sudjeluje i nekoliko odabranih studenata Grafike, čime se doprinosi kontinuiranom razvoju tog specifičnog umjetničkog metiera. Svaki saziv završava jednodnevnom izložbom radova sudionika, a redovito se predstavlja i izložbama u osječkoj Galeriji Kazamat te, prigodno, i zagrebačkoj likovnoj publici.

Radionica putem „otvorenih vrata“ participira i u Osječkom ljetu kulture. Svaki sudionik ostavlja organizatoru 5 grafičkih otisaka, te je skupljena respektabilna zbirka od gotovo 300 radova.

 

Na ovogodišnjem sazivu sudjeluju David Maes (Kanada/Francuska), Khoa Pham (Vijetnam/USA/Francuska), Pablo Flaiszman (Argentina/Francuska), Ivan Ivan, Stanislav Marijanović, voditelj Radionice, te studenti Maja Gjajić, Dario Brkić, Antonela Juriša i Ida Bugarić (UMAS).
 


 

Fotografije: Pablo Flaiszman

bottom of page